Det här behöver du…
2 dl strösocker
2 dl ljus sirap
2 dl vispgrädde
1 dl hackad mandel eller hasselnötter
Gör så här…
1. Blanda strösocker, sirap och grädde i en stor kastrull med tjock botten. Det minskar risken för att det bränner fast.
2. Låt det koka upp och sänk sedan värmen och låt det puttra i 30-45 minuter.
3. För att ta reda på när knäcken är redo gör man det berömda “kulprovet”. Ta en liten klick av knäcksmeten och droppa i det i ett kallt glas med vatten. Kan du sedan forma smeten till en kula så är knäcken klar. På det här sättet undviker man rinnande knäck!
4. När kulprovet ärgodkänt så rör man i den hackade mandeln eller nötterna.
5. Fördela smeten i knäckformar. Jag brukar placera ut knäckformarna på en plåt med bakplåtspapper under. För man spiller en hel del…
6. Låt underverken stelna till sig innan du smakar.
Förvaras svalt.