Det här behöver du…
1 gul lök
75 gram smör
6 st vitlöksklyftor
1 morot
2 tsk spiskummin, hel
1,5 tsk senapsfrö, gula, eller svarta
3 tsk gurkmeja
250 gram röda linser, torkade
2,75 dl vatten
1 burk kokosmjölk, (400 ml)
5 skivor ingefära, färsk, (tunna skivor)
1 burk passerade tomater
vitpeppar
koriander
saft av 2 lime
Gör så här…
1. Hacka löken och stek den i hälften av smöret i en stor gryta.
2. Skiva sedan vitlöken, skala och riv moroten. Lägg i morot, hälften av vitlöken, spiskummin och senapsfrön i grytan. Fräs i ca fem minuter och rör om under tiden. Rör sedan i gurkmeja och fräs ett par minuter till.
3. Lägg i linser, vatten, kokosmjölk, ingefära, tomat och peppar. Koka upp och låt småputtra utan lock i 30–40 minuter tills vätskan kokat in och linserna är mjuka. Ta grytan av värmen.
4. Smält resten av smöret i en liten panna och stek de resterande vitlöksskivorna tills de har fått lite färg. Häll dom över linserna och rör om.
5. Smaka av med lime och salt och strö över hackad koriander. Servera med ris eller bulgur! till.
Receptet kommer från tasteline.se