Surdegsbröd

Det här behöver du…
(2 limpor)
3 dl surdeg (klicka för recept på surdeg)
25 gr jäst
6 dl ljummet vatten, 37 grader
25 gr rumsvarmt smör
1 msk salt
1/2 – 1 msk kummin
1 msk mörk sirap
6 dl fin rågmjöl
10-11 dl vetemjöl special

Gör så här…

1. Häll surdegen i en bunke, smula ned jästen och häll i vattnet. Rör om tills jästen lösts upp.

2. Tillsätt smöret i klickar, salt, kummin, sirap, rågmjöl och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen rejält.

3. Låt brödet jäsa i sin skål under bakduk i ca 1 timme.

4. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Forma till två limpor och lägg dem på plåt med bakplåtspapper på. Låt jäsa ytterligare 30-40 minuter under bakduk.

5. Grädda i 200 graders ugn i ca 45 minuter. Låt svalna under bakduk.

Scroll to Top