Det här behöver du…
Tårtbotten:
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
1 tsk bakpulver
4 ägg
2 dl sockerFyllning 1:
1 dl grädde
1 msk socker
1-2 dl färska jordgubbarFyllning 2:
Ekströms Fresta färdiga vaniljsåsGarnering:
1/2 l jordgubbar
3 dl vispgrädde
50 g mandelspån
Gör så här…
1. Sätt ugnen på 175°. Smörj och bröa en form med löstagbar kant. Blanda samman vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en skål. Vispa ägg och socker så det blir pösigt. Sikta ner mjölblandningen i äggsmeten och blanda väl. Häll upp i formen och släta ut till ett jämnt lager. Grädda mitt i ugnen ca 35 min.
2. Låt tårtbottnen svalna, gör den gärna dagen innan. Skär den sen så det blir 3 tårtbottnar, jämna eventuellt till den översta delen om den blivit ojämn under gräddning.
3. Blanda 1 dl grädde och 1 msk socker. Vispa grädden. Mosa/skär 1-2 dl jordgubbar i lagom stora bitar. Blanda detta med grädden och bred det på första lagret.
4. På andra lagret använde jag en färdig vaniljsås. Lade på lagom mycket!
5. Vispa mera grädde till garneringen! Bred på tårtan på sidorna och ovanpå. Rosta mandelspånen i en torr stekpanna på låg värme och täck tårtans sidor med dem så fort de svalnat. Det går lätt att göra med hjälp av en stekspade eller en slickepott.
6. Skölj jordgubbar och ta bort det gröna. Låt jordgubbarna torka på papper. Jag delade dem sedan och placerade ut dom tätt ovanpå tårtan. Kan det bli för mycket jordgubbar?