Rostbiff

Det här behöver du…

ca 1 – 1 1/2 kg benfritt nötkött av rostbiff, fransyska eller innanlår
salt och svartpeppar

Gör så här…

1. Rostbiff kan stekas i 125ºC eller 175ºC ugnsvärme. I den lägre temperaturen blir hela snittytan jämnt rosaröd eller rosa (s k fransk rostbiff). I den högre värmen får snittytan ett rosa mittparti med en gråbrun rand runtom (s k engelsk rostbiff).

2. Salta och peppra köttbiten och lägg den i en ugnssäker form. Om du vill använda köttskyn till sås är det viktigt att ta en ugnssäker form som har ungefär samma storlek som köttbiten annars kommer all köttsaft dunsta bort. Stick in en köttermometer så att spetsen kommer i den tjockaste delen.

3. Stek i nedre delen av ugnen i ca 1 1/2 timme, tills innertemperaturen är:

  • 55°C: blodig
  • 60°C: rosa med röd kärna
  • 70°C: lätt rosa
  • 75°C: välstekt

4. Ta ut köttet ur ugnen och låt det kallna. Skär i tunna skivor.

Serveras med gräddsås gjord på köttskyn eller varför inte en kantarellsås?

Scroll to Top