Kanelbullar

kanelbulle

Det här behöver du…

Deg:
50 g jäst för söta degar
150 g smör eller margarin
5 dl mjölk, röd
1 dl socker eller vit sirap
2 krm salt
2 tsk malen kardemumma
14-15 dl vetemjöl

Fyllning:
100 g margarin eller smör
1 dl socker
2 tsk kanel

Pensling & garnering
1 ägg
pärlsocker

Gör så här…

1. Värm mjölken i en kastrull till 37º (fingervarmt). Smula jästen i en stor bunke och rör ut den med lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken och rör om.

2. Tillsätt salt, socker och kardemumma. Tillsätt nästan allt mjöl, spara lite till utbakningen. Arbeta degen tills den blir slät och blank. Låt sedan degen jäsa 30 minuter övertäckt av en kökshandduk eller liknande.

3. Gör fyllningen. Rör ihop matfett, socker och kanel.

4. Knåda degen innan du sedan kavlar ut den till en rektangel. Bred på fyllningen och rulla ihop som en rulltårta. Skär eller klipp ca 1-2 cm tjocka skivor och lägg dem i bullformar med snittytan uppåt. Låt jäsa ca 30 minuter.

5. Vispa upp ägget och pensla sedan försiktigt på bullarna. Strö över pärlsocker.

6. Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 8-10 minuter.

Låt svalna på galler under bakduk. Jäsningen blir bäst om alla ingredienser har samma temperatur. Ta därför fram allting en timme innan du ska baka. Kom ihåg att degen är känslig för drag.

Alternativa fyllningar.
Kanelen i fyllningen kan bytas ut mot kardemumma eller vaniljsocker.

Scroll to Top