Det här behöver du…
50 g smör
5 dl filmjölk
50 g färsk jäst
2 dl mörk sirap
2 tsk salt
6 dl vetemjöl special
6 dl rågsikt
Gör så här…
1. Smält smöret och blanda ned filmjölken i smöret. Värm till fingerljummet, max 37 grader.
2. Smula jästen i en bunke och tillsätt degvätskan, sirap och salt.
3. Tillsätt vetemjöl och rågsikt lite i taget. Knåda in det sista mjölet för hand.
4. Jäs i bunken under bakduk till dubbel storlek. Ca 30 minuter.
5. Sätt ugnen på 200 grader.
6. Baka ut degen till två limpor och lägg i mjölade brödkorgar eller lägg en kökshandduk i en plastbunke som du mjölar. Jäs under bakduk till dubbel storlek.
7. Grädda bröden i mitten av ugnen i 35-40 minuter. Täck dem med aluminiumfolie efter halva tiden så att de inte blir för mörka.