Det här behöver du…
1 älgstek, varierar hur stor dom är men ca 1 kg
matfett, till stekning
salt och peppar
2 tsk timjan
6-8 enbär
1/2 liter köttbuljong eller viltbuljong
Så här gör du…
1. Sätt ugnen på 175 grader. Hetta upp matfett i en stekgryta eller stekpanna och bryn steken runt om. Salta och peppra. Det ska gå fort så ha hög värme på.
2. Stick in en köttermometer med spetsen mitt i den tjockaste delen och lägg steken i en ugnsfast form.
3. Koka upp buljongen. Krydda med timjan och enbär.
4. Slå på buljongen på steken och in i ugnen. Stek tills termometern visar 70-75º. (Beroende på hur rosa du vill ha steken) Ös då och då.
5. Håll steken varm och låt den vila 10-15 minuter innan den skärs upp.
Gör sås till!
1. Sila skyn. Tillsätt grädde, matlagning eller äkta. Blanda mjöl med lite vatten och vispa ner redningen i skyn. Koka upp och koka tills såsen tjocknat till lite. Du kan också ev röra i lite svartvinbärsgele.
Serveras med fördel med potatisgratäng eller bara vanlig kokt potatis. Även gele är jättegott till.