Porterstek

Porterstek

Det här behöver du…
( 6-8 portioner)

Tid: 2 timmar

1 ¼–1 ½ kg benfritt nötkött
av fransyska, bog, högrev
1 flaska (33 cl) porter
1 dl outspädd svartvinbärssaft
1 dl kinesisk soja
10 torkade enbär
8 svartpepparkorn
1 msk torkad timjan
2 lökar
1 morot

Sås:
8 dl spad från steken
2 dl mellangrädde
5 msk vetemjöl

Gör så här…

1. Koka upp porter, saft, soja, kryddor samt lök och skivad morot i en kastrull som kommer att rymma köttet. Köttet får gärna ligga trångt så att kokspadet når upp iallafall halvvägs.

2. Torka av köttstycket och lägg det i grytan. Koka sedan i 30 minuter under lock. Vänd det och stick ned en kötttermometer mitt i köttet. Koka alla ingredienser tills köttets innertemperatur är 72 grader.

3. Låt köttet ligga kvar i spadet i 15–20 minuter innan du skär upp det i tunna skivor.

4. Sila av kokspadet och ta 8 dl till såsen. Vispa ut mjölet i ungefär hälften av grädden till en slät smet. Häll spadet, mjölredningen och grädden i en kastrull och koka upp under omrörning och låt puttra några minuter.

5. Servera det uppskurna köttet med såsen, kokt potatis och kokta morötter. En klick svartvinbärsgelé är också gott till.

Scroll to Top