Baguette

Baguette

Det här behöver du…
(4 st)

Deg 1 (poolish)

5 g färsk jäst
3 dl kallt vatten
5 dl vetemjöl special

1. Smula jästen i en bunke och lös upp den med vattnet.

2. Tillsätt vetemjöl och rör tills den lösa degen är slät.

3. Täck bunken med plastfilm och jäs i minst 4 timmar i rumstemperatur eller i kyl över natten.

poolish
Så här ser poolishen ut efter en natt i kylen!

Deg 2

15 g färsk jäst
3 dl kallt vatten
1 sats deg 1 (poolish)
1 msk salt
1 msk strösocker
7-8 dl vetemjöl special
Matolja till plåtarna, flingsalt, sesamfrö, solrosfrö, pumpakärnor eller vallmofrö.

1. Smula jästen i en bunke, tillsätt vatten och rör om.

2. Tillsätt deg 1, salt, strösocker och sist vetemjöl tills degen går ihop. Arbeta degen (i maskin på låg hastighet) i cirka 15 minuter.

3. Jäs i bunken under bakduk 1½ timme.

4. Sätt ugnen på 240 grader.

5. Stjälp över degen på välmjölat bakbord, dela den i 4 delar och tryck försiktigt ut varje del med fingrarna till en rektangel.

6. Vik in långsidan på varje rektangel, rulla ihop och spetsa till ändarna.

7. Vrid baguetterna ett varv och lägg dem på en välsmord baguetteplåt (eller på en vanlig plåt).

8. Låt dem jäsa under bakduk i cirka en timme.

9. Pensla baguetterna med vatten och strö över flingsalt och önskade frön. Gör några snitt med en vass kniv diagonalt över varje baguette och ställ genast in plåten i mitten av ugnen.

10. Sänk temperaturen till 200 grader när bröden börjar få färg.

11. Grädda tills bröden sammanlagt har stått inne i cirka 30 minuter. Låt svalna på galler utan bakduk.

Recept från “A piece of cake” av Leila Lindholm

Scroll to Top