Det här behöver du…
1 l knappt mogna svarta vinbär
2.5 dl vatten
9 dl syltsocker per avrunnen liter saft
Gör så här…
1. Lägg bären och häll i vattnet i en kastrull. Låt det koka upp och koka i 10 minuter tills bären mosats. Hjälp till att mosa mot grytans kant någon gång under tiden.
2. Häll bärmassan i en silduk och låt självrinna i minst 30 minuter. Släng renset som samlats i silduken.
3. Mät upp saften. Koka upp saften i en kastrull, tillsätt 9 dl socker per liter saft och rör om ordentligt.
4. Låt stormkoka i 10 minuter. Håll koll så det inte bränner fast!
5. Häll upp gelén i väl rengjorda glasburkar (som diskats och därefter torkats i ugn i 100 grader).
TIPS!
För att försegla gelén, smält paraffin och häll försiktigt över den avsvalnade gelén. Först ett lager, därefter en bit tråd i en ögla, och avslutningsvis ytterligare ett lager paraffin. Tack vare tråden kan sedan paraffinet lätt dras bort när gelén ska ätas.